Glutenvrij brood merken

Er zijn veel redenen om glutenvrij brood te eten. Voor mensen met glutenallergie of glutenintollerantie zijn de redenen vanzelfsprekend. Maar ook voor mensen die gluten kunnen verdragen zijn er redenen om glutenvrij brood te bestellen:

Door minder gluten te eten, wordt de kans op het ontwikkelen van een glutenallergie in de toekomst verkleind. Intolerantie en allergie ontwikkelen zich vaak wanneer mensen een lange tijd overmatig worden bloot gesteld ergens aan. Door af en toe gluten weg te laten, is er een betere kans dat je de rest van je leven gluten kan blijven verdragen.

Variatie is erg belangrijk. Door elke dag dezelfde soort brood te eten, creëren we een eenzijdige dieet. Gewone brood bestaat voornamelijk uit tarwe: glutenvrij brood bevat meestal een veel bete gebalanceerd mix van meel van rijst, maïs, aardappel en zelfs kikkererwten meel. Glutenvrij brood heeft vaak hogere voedingswaarde dan tarwebrood.

Eigenlijk zouden we helemaal niet elke dag brood moeten eten – maar in plaats daar van ook grote salades en soepen. Maar voor de mensen voor wie het handig en fijn is om elke dag brood te eten,  zou het eten van verschillende soorten brood het minimum aan variatie moeten zijn.

Glutenvrij brood kan lekker zijn. Het nadeel ervan is dat het kruimiger is dan brood met gluten. Er zit veel van het eiwit gluten in tarwe, en de gluten zorgen dat het brood niet afbrokkelt. Gluten komt van het Latijns woord voor lijm – het is ook echt het lijm dat tarwebrood zijn textuur geeft.

Glutenvrij Brood maken:

tarwe en glutenvrij brood

Glutenvrij brood bevat geen gliadine of glutenine, de twee stoffen in gluten waar mensen allergisch voor zijn.

Broodjes zijn een hoofdbestanddeel van onze dagelijkse dieet in Nederland. Toen ik voor eerst aan een glutenvrij dieet begon, heb ik meerdere supermarkten afgezocht op zoek naar glutenvrij brood. Uiteindelijk vond ik een aantal maar ze waren niet te eten. Inmiddels zijn er een aantal zeer lekkere merken op internet te vinden.

In America zijn er veel heerlijke broodmixen op de markt, zoals Red Mill Bob’s glutenvrij brood Mix. Bij het bakken van glutenvrij brood, wordt het brood vaak hard, of blijft het nat, is het vol met luchtgaten, of ongelooflijk misvormd! Ik heb veel verschillende recepten, plus talloze variaties uitgeprobeerd en eindelijk, na vijf jaar, heb ik een recept gemaakt voor een echt goede glutenvrij brood. Met mijn glutenvrij brood recept smaken boterhammen nog beter dan met gewone brood.

Glutenvrij Brood recept:

1 eetlepel. broodbakmachine gist
1 eetlepel. suiker
1 ½ kopje water (35 graden warm)
2 ½ kopjes van glutenvrij meel mix
2 theel. xanthaangom
1 theelepel. zout
3 eieren (of 9 eetlepels water en 3 eetlepels gemalen lijnzaad voor een veganistische glutenvrij brood recept)
1 ½ eetl. olijf olie
1 theel. cider azijn

1. Begin met het combineren van de gist en de suiker in een kleine kom (ik gebruik de kleinste in mijn set van drie mengkommen). Voeg het water toe, terwijl je de de gist en de suiker zachtjes roert. Laat dit mengsel zitten terwijl je de rest van de ingrediënten mengt. Bubbels en schuimvorming geven het aan wanneer de gist zijn werk aan het doen is.
2. Meng de bloem mix, xanthaangom en zout in je grootste kom en roer goed.
3. In een derde kom klop de eieren, olie en azijn tot de eieren een beetje schuimig worden.
4. Giet de twee vloeibare mengsels op het bloemmengsel. Meng de deeg met een mixer voor 4 minuten.

Brood Machine Aanwijzingen:

Schep het deeg in de broodbakmachine en strijk de bovenkant van het deeg vlak. Ik bak mijn brood met een 85 minuten-instelling. Ik laat het broodbakmachine het glutenvrij brood deeg voor 22 minuten kneden, voor 18 minuten laten rijzen, en voor 45 minuten bakken. Indien ik de kneed functie van de broodmachine niet gebruik, werk ik eigenlijk met een rijstijd van 40 minuten met 45 minuten voor het bakken. (Het voordeel van het niet gebruiken van de peddel is dat er dan geen gat in de bodem van de glutenvrij brood is.)

Gewone Oven Aanwijzingen:

Schep het deeg in een ingevette broodvorm. Laat het deeg rijzen in een warme ruimte, tot het rijst tot aan ongeveer 1 cm van de bovenkant van de pan. Bakken op 175 graden voor 50 – 60 minuten.

Overige allergie informatie:

De masa Harina in de bloem mix voor dit recept is meestal beschikbaar in de toko’s en in meeste supermarkten. Door de manier waarop het wordt verwerkt, is masa Harina zeer absorberend en je kunt niet maïsmeel in de plaats gebruiken. Masa Harina is op Amazon.com te koop als het niet lokaal beschikbaar is.

Als je allergisch bent voor maïs heb ik een maïsvrije versie van dit recept ontwikkeld met wat tapiocazetmeel, amandelmeel, en guargom. Het recept is momenteel beschikbaar als onderdeel van het glutenvrij brood.

Als je allergisch bent voor soja, dan kunt u het vervangen met: sorghum bloem, garfava bloem, of quinoa meel.

Als u een zuivel-vrij dieet volgt, kunt u gebruik maken van sojamelk of rijstmelk. Zorg er wel voor dat ze glutenvrij zijn!! Water is ook een goede optie.

Als u allergisch bent voor eieren, kunt u gebruik maken van het een ei-vervanger poeder.

Informatie over Coeliakie:

Bezoek de volgende sites voor informatie over coeliakie, glutenallergie en darmklachten.

Bezoek www.ahealthylife.nl verder lezen over alternatieven voor brood met gluten.